În perioada 29 februarie – 05 martie 2016 am fost în pelerinaj în Israel. Trebuie spus că zborul dus este de dimineață, iar cel de întoarcere este seara, pentru a beneficia de încă două jumătăți de zile pentru vizite.
Zborul : s-a efectuat cu compania EL-AL, motiv pentru care întâlnirea la Aeroportul Henri Coandă s-a efectuat cu 3 ore înainte de urcarea în avion, întrucât condițiile de securitate sunt mult mai drastice și prin urmare timpul acordat verificării pasagerilor este mai mare. Chiar dacă anumite bagaje de cală au fost desfăcute (de către posesori, în față angajaților aeroportului) pentru rezolvarea anumitor dubii în privința conținutului, considerăm că face parte din regulile jocului în urma căruia cu toții călătorim mai sigur.
În timpul celor 2 ore și 40 de minute de zbor, am primit o masă delicioasă, conținând o lipie, o salată de ton/pui, o salată de humus, o salată de legume (salată verde, morcov, roșii…) + dresing, o prăjitură, un pahar cu apă. În plus, se mai oferă o doză de suc, un pahar de vin sau o sticlă de apă. Și cafea sau ceai. Destul cât să îți astâmpere foamea până aterizezi.
Ajunși acolo, am fost preluați (după formalitățile vamale) de către ghidul israelian (vorbitor de limbă română) și îmbarcați în autocar pentru a vizita Biserica Sf. Gheorghe unde se află și mormântul acestuia, în localitatea Lod. La început, bisericile se zideau pe mormintele martirilor, tocmai de aceea această biserică este ridicată pe locul în care a fost înmormântat Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință. Într-o capelă subterană, actuala biserică ortodoxă păstrează mormântul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și o parte din moaștele sale.
Moaștele și mormântul Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință:
Următoarea oprire a fost la Ein Karem pentru a vedea Biserica Nașterii Sf. Ioan Botezatorul (în interior se coboară scările până la grota nașterii Sf. Ioan) și apoi, urcând o pantă anevoioasă, Biserica Vizitării Elisabetei de către Fecioara Maria.
Locul nașterii Sf. Ioan Botezătorul :
Biserica Vizitării a fost construită pe locul casei lui Zaharia și a Elisabetei, pentru a marca vizita făcută de Feciara Maria, mamei lui Ioan Botezatorul, verișoară a sa. Când s-au întâlnit, amândouă erau însărcinate și, la îmbrățișarea Mariei, pruncul din pântecele Elisabetei a mișcat. Pe peretele curții bisericii se află înscrisuri în 42 de limbi ale imnului de mulțumire al Fecioarei Maria către Domnul, iar în interior găsim o frescă reprezentând vizita Fecioarei Maria, iar dedesubt sunt altarul și Fântâna Fecioarei.
Biserica Vizitarii :
Peretele curții bisericii unde este scris imnul de mulțumire al Fecioarei Maria :
Fresca reprezentând vizita Fecioarei Maria :
Am mers apoi în Bethlehem pentru cazare și cină la hotelul de 4*.
Continuare – Pelerinaj Israel – partea a-II-a