Florin BURGUI

Pelerinaj in Israel (partea a-IV-a)

Acest articol reprezinta o continuare a Pelerinaj Israel – partea a-III-a

Ziua a patra a debutat cu vizita (pe un drum anevoios pe care unii l-au putut parcurge calare pe magar – cost 5-10 dolari, in functie de puterea fiecaruia de negociere) catre Manastirea Sfantul Gheorghe Hozevitul, loc in care se afla moastele Sfantului Ioan Iacob (Sf. Ioan Iacob de la Neamt) si pestera Sf. Ilie.
Manastirea ortodoxa este asezata pe panta abrupta a malului vestic al vaii pustiului Hozevei (Iudeii).
Potrivit traditiei locului, aici se afla pestera in care Sfantul Ilie Tesviteanul a petrecut vreme de trei ani si sase luni, mai inainte de a urca pe Muntele Sinai. In pestera Sfantului Ilie se pastreaza icoana acestuia, in care sfantul este infatisat ca fiind hranit in chip minunat de catre corbi.
DSC_7253

DSC_7296
Pestera in care Sfantul Ilie Tesviteanul a petrecut vreme de trei ani si sase luni, mai inainte de a urca pe Muntele Sinai. In pestera Sfantului Ilie se pastreaza icoana acestuia, in care sfantul este infatisat ca fiind hranit de catre corbi.
DSC_7277
Pe drumul spre locul botezului – Qasr el Yahud – am trecut prin dreptul inscriptiei cu nivelul marii (sea level), drumul continuand sa coboare, nivelul maxim (adica nivelul cel mai scazut, sub nivelul marii) atins fiind -427 m.
DSC_7306
Qasr el Yahud – adevaratul loc al botezului Mantuitorului este deschis de cativa ani, desi se afla intr-o zona sensibila din punct de vedere politic si religios. UNESCO a recunoscut malul estic (cel iordanian) ca fiind loc de inchinare, spunand ca se crede a fi, cel mai probabil, locul unde a avut loc botezul lui Iisus Hristos. Insa numarul pelerinilor este cu mult mai mare pe partea palestiniana.
DSC_7328
Dupa slujba de sfintire a apei oficiata de cei trei preoti care au insotit grupul, sedinte foto si botezarea celor ce au dorit acest lucru, am plecat spre Ierihon, la Biserica Sfantul Elisei din Ierihon unde se afla Dudul lui Zaheu (de fapt era un sicomor – un arbore exotic gigant, cu lemn tare si fructe comestibile, asemanatoare smochinelor).
Ierihonul este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai vechi orase din lume si orasul aflat la cea mai joasa altitudine (aproximativ 250 m sub nivelul marii).
In Ierihon Mantuitorul l-a intalnit si pe vamesul Zaheu, un om mic de statura, care s-a urcat intr-un sicomor pentru a-l putea vedea din multime pe Iisus.
„Si cand a ajuns in locul acela Iisus a privit in sus si a zis catre el: Zahee, coboara-te degraba, caci astazi in casa ta trebuie sa raman”… Iar Zaheu, care era considerat de ceilalti ca fiind foarte pacatos pentru ca era vames „stand, a zis catre Domnul: Iata, jumatate din averea mea, Doamne, o dau saracilor si, daca am napastuit pe cineva cu ceva, intorc impatrit. Si a zis catre el Iisus: „Astazi s-a facut mantuire casei acesteia, caci si acesta este fiu al lui Avraam. Caci Fiul Omului a venit sa caute si sa mantuiasca pe cel pierdut.” (Luca 19:5-10)
DSC_7340
Si iata-ne ajunsi, dupa masa de pranz, la Marea Moarta, unde doritorii au putut face baie (cu specificatia sa incerce sa nu se stropeasca cu apa in timp ce plutesc – salinitatea fiind la un nivel de aproape 35%, cam de 10 ori mai mare decat a oceanelor).
Marea Moarta este o mare continentala, sursa ei de apa fiind raul Iordan in partea nordica. Reprezinta granita naturala intre Israel si Iordania.
Numele Marea Moarta a fost dat de scriitorul Ieronim prin secolul al IV-lea, inainte fiind numita “Marea de Sare” sau, de catre romanii care isi tratau anumite boli de piele aici, “Marea de Asfalt” .
In partea nordica a Marii Moarte se afla renumitele Pesteri de la Qumran, in care au fost descoperite Manuscrisele de la Marea Moarta.
DSC_7348
Si barul unde se pot servi o bere cu 7 dolari (la doza) sau 8 dolari (la draft). Sau un suc cu 5 dolari.
DSC_7357
Ultima vizita a zilei a fost la Asezamantul Romanesc de la Ierihon.
DSC_7359
La 5 ianuarie s-a pus piatra de temelie la casa de pelerini, iar la 8 ianuarie s-au sfintit prestolurile bisericii mari si ale paraclisului cu hramurile “Nasterea Domnului si toti Sfintii romani” si respectiv „Toti Sfintii din Palestina”, printr-o slujba paralela. Altarul principal a fost sfintit de insusi Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane de la acel moment.
Insemnatatea asezamantului este legata de reprezentarea Patriarhiei Romane la Locurile Sfinte.
DSC_7382

DSC_7384

Continuare – Pelerinaj Israel – partea a-V-a

2 thoughts on “Pelerinaj in Israel (partea a-IV-a)

  1. stellar repeller

    Amazing job here.You know what?I really like your writing style.I’m also a blogger and its so hard sometimes.My time will come but I know I’m on the right path.PS.I’m gonna have to share this post!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *