DSC_7357

Acest articol reprezintă o continuare a Pelerinaj Israel – partea a-III-a

         Ziua a patra a debutat cu vizita (pe un drum anevoios pe care unii l-au putut parcurge călare pe măgar – cost 5-10 dolari, în funcție de puterea fiecăruia de negociere) către Mănăstirea Sfântul Gheorghe Hozevitul, loc în care se afla moaștele Sfântului Ioan Iacob (Sf. Ioan Iacob de la Neamț) și peștera Sf. Ilie.

         Mănăstirea ortodoxă este așezată pe panta abruptă a malului vestic al văii pustiului Hozevei (Iudeii). Potrivit tradiției locului, aici se află peștera în care Sfântul Ilie Tesviteanul a petrecut vreme de trei ani și șase luni, mai înainte de a urca pe Muntele Sinai. În peștera Sfântului Ilie se păstrează icoana acestuia, în care sfântul este înfățișat ca fiind hrănit în chip minunat de către corbi.
DSC_7253

DSC_7296
        Peștera în care Sfântul Ilie Tesviteanul a petrecut vreme de trei ani și șase luni, mai înainte de a urca pe Muntele Sinai. În peștera Sfântului Ilie se păstrează icoana acestuia, în care sfântul este înfățișat ca fiind hrănit de către corbi.
DSC_7277
Pe drumul spre locul botezului – Qasr el Yahud – am trecut prin dreptul inscripției cu nivelul marii (sea level), drumul continuând coboare, nivelul maxim (adică nivelul cel mai scăzut, sub nivelul mării) atins fiind -427 m.
DSC_7306
Qasr el Yahud – adevăratul loc al botezului Mântuitorului este deschis de câțiva ani, deși se află într-o zonă sensibilă din punct de vedere politic și religios. UNESCO a recunoscut malul estic (cel iordanian) ca fiind loc de închinare, spunând se crede a fi, cel mai probabil, locul unde a avut loc botezul lui Iisus Hristos. Însă numărul pelerinilor este cu mult mai mare pe partea palestiniană.
DSC_7328
        După slujba de sfințire a apei oficiată de cei trei preoți care au însoțit grupul, ședințe foto și botezarea celor ce au dorit acest lucru, am plecat spre Ierihon, la Biserica Sfântul Elisei din Ierihon unde se află Dudul lui Zaheu (de fapt era un sicomor – un arbore exotic gigant, cu lemn tare și fructe comestibile, asemănătoare smochinelor).

        Ierihonul este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai vechi orașe din lume și orașul aflat la cea mai joasa altitudine (aproximativ 250 m sub nivelul mării).

        În Ierihon Mântuitorul l-a întâlnit și pe vameșul Zaheu, un om mic de statură, care s-a urcat într-un sicomor pentru a-l putea vedea din mulțime pe Iisus.

        „Și când a ajuns în locul acela Iisus a privit în sus și a zis către el: Zahee, coboară-te degrabă, căci astăzi în casa ta trebuie rămân”… Iar Zaheu, care era considerat de ceilalți ca fiind foarte păcătos pentru era vameșstând, a zis către Domnul: Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor și, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, întorc împătrit. Și a zis către el Iisus: „Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, căci și acesta este fiu al lui Avraam. Căci Fiul Omului a venit caute și mântuiască pe cel pierdut.” (Luca 19:5-10)
DSC_7340
        Și iată-ne ajunși, după masa de prânz, la Marea Moartă, unde doritorii au putut face baie (cu specificația încerce nu se stropească cu apă în timp ce plutesc – salinitatea fiind la un nivel de aproape 35%, cam de 10 ori mai mare decât a oceanelor).

        Marea Moartă este o mare continentală, sursa ei de apa fiind râul Iordan în partea nordică. Reprezintă granița naturală între Israel și Iordania.

        Numele Marea Moartă a fost dat de scriitorul Ieronim prin secolul al IV-lea, înainte fiind numitaMarea de Sare” sau, de către romanii care își tratau anumite boli de piele aici, “Marea de Asfalt” . În partea nordică a Marii Moarte se afla renumitele Peșteri de la Qumran, în care au fost descoperite Manuscrisele de la Marea Moartă.
DSC_7348
Și barul unde se pot servi o bere cu 7 dolari (la doză) sau 8 dolari (la draft). Sau un suc cu 5 dolari.
DSC_7357
Ultima vizită a zilei a fost la Așezământul Românesc de la Ierihon.
DSC_7359
         La 5 ianuarie s-a pus piatra de temelie la casa de pelerini, iar la 8 ianuarie s-au sfințit prestolurile bisericii mari și ale paraclisului cu hramurile “Nașterea Domnului și toți Sfinții româniși respectiv „Toți Sfinții din Palestina”, printr-o slujbă paralelă. Altarul principal a fost sfințit de însuși Prea Fericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române de la acel moment.

        Însemnătatea așezământului este legată de reprezentarea Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.
DSC_7382

DSC_7384

Continuare – Pelerinaj Israel – partea a-V-a

By florin

One thought on “Pelerinaj în Israel (partea a-IV-a)”

Leave a Reply