IMG_20161028_231921

        Situată în centrul orașului Brașov, Biserica Neagră este unul dintre cele mai reprezentative monumente realizate în stil gotic de la noi din țară. Începută în 1383, construcția a durat aproape 100 de ani, din cauza deselor conflicte din zonă, a problemelor financiare și a pagubelor produse de invaziile turcilor. Proiectul inițial era unul impresionant: o construcție de 89 m lungime, 38 m lățime și 42 m înălțime, cu două turnuri de 65 m înălțime (doar unul dintre ele a fost realizat până la urmă). Sfințirea bisericii a fost făcută în 1477, drept biserică catolică, cu numele Biserica Sfânta Maria.

Turn Biserica Neagra

        În anul 1542, la inițiativa umanistului Johannes Honterus biserica devine luterană odată cu trecerea la slujbele religioase în limba germană de rit evanghelic-luteran. Istoria bisericii este puternic marcată de incendiul din 1689, moment în care pereții devin negri de la fum….din acel moment oamenii nu au mai vorbit de Biserica Sf. Maria, ci de Biserica Neagră. Tot acum, cele 6 clopote ale bisericii s-au topit.

        Reconstrucția bisericii a durat aproape 100 de ani, lucrări în timpul cărora interiorul își pierde influențele gotice și capătă influențe baroce. Tot acum este extins și acoperișul, iar clopotele sunt refăcute. Astăzi mai exista doar 3 dintre ele, întrucât in timpul Primului Război Mondial, 3 dintre ele au fost topite pentru confecționarea de armament.

Biserica Neagra

        În interiorul bisericii găsim o orgă Buchholtz, cea mai mare orga funcțională din S-E Europei, având 3993 tuburi și 76 de registre și cea mai importantă colecție de covoare orientale din S-E Europei, mare parte dintre acestea fiind donații ale vizitatorilor. Și pentru vorbim de dimensiuni deosebite, interiorul poate adăposti 5.000 de persoane, iar clopotul principal are o greutate de 6.300 kg, fiind cel mai mare din Romania și unul dintre cele mai grele din Europa.

orga

        Informații despre programul de vizitare, tarife, concerte și alte informații utile, găsiți pe site-ul www.honterusgemeinde.ro.

Sursa : www.wikipedia.org, www.honterusgemeinde.ro

By florin

One thought on “Biserica Neagra – Brasov”

Leave a Reply