Pe un deal lângă orașul Shumen, la câțiva km de cetate, găsim un monument dedicat împlinirii a 1300 de ani de la fondarea statului Bulgar. Ca o întruchipare a propagandei comuniste, grandoarea acestui monument i se datorează, cel mai probabil, și fiicei fostului lider comunist bulgar Todor Jivkov. Ludmila conducea la acea vreme Ministerul Culturii și era recunoscută ca fiind o pasionată de ezoterism, științe oculte și misticism. Nu e de mirare că după ce a supraviețuit unui accident de mașină a murit din cauza unei tumori pe creier când încă nu împlinise 39 de ani.
Revenind la monument, acesta este vizibil pe o rază de 30 km și este opera unei echipe conduse de prof. Krum Damyanov. Cele 8 corpuri de beton unite printr-o spirală simbolizează ascensiunea treptată a statului bulgar.
Prima figura îl reprezintă pe fondatorul statului bulgar, Khan Asparuh înfigând sabia în pământ și zicând “Aici va fi Bulgaria!” Autorii completează compoziția cu figurile unui cal în marș triumfal și ale unui câine alergător – adică un totem și un animal de sacrificiu. Deasupra cozii calului sunt câteva fragmente din cel mai vechi document bulgar Nominalia khanilor bulgari.
Proto-bulgarii nu au fost primii care au locuit pe acest pământ. Alte civilizații au lăsat urme pe aici. Ele sunt reprezentate de figura lui Orfeu cântând la harpă și încântând oamenii și animalele cu muzica sa, precum și de trei figuri feminine reprezentând anotimpurile. Le găsiți sub copitele calului.
La 18 metri deasupra solului urmează galeria Khanilor, liderii care au întărit statul bulgar: Trevel, Krum și Omurtag.
Khan Travel (701-721) – este cunoscut ca primul diplomat bulgar. În 705 l-a ajutat pe împăratul Iustinian II să își recapete tronul. Pentru acest merit a primit titlul “Cezar”. Autorii l-au reprezentat pe Travel cu mâinile gesticulând în timp ce vorbește, reprezentând diplomația și convingerea acestuia că orice conflict poate fi rezolvat prin diplomație și pace și nu prin război și confruntare armată.
Khan Krum (803-814) – strateg și legiuitor. Privim la mâinile sale care spun: “De aici până aici – dincolo de aceste limite nu este permis și vei fi pedepsit!” Inscripțiile din jurul lui spun povestea din 813 când și-a demonstrat puterea la porțile Constantinopolului săvârșind un sacrificiu în fața cetățenilor șocați.
Khan Omurtag (814-831) – constructor și filozof. Pe parcursul domniei sale a asigurat pacea poporului său încheind un tratat de pace cu imperiul bizantin pentru 30 de ani. Din filozofia lui ne-au rămas cuvintele” Chiar dacă o persoană trăiește bine, tot moare la un moment dat. Și altul se va naște și va vedea această inscripție, amintind de cel care a scris-o”
Coborâm două trepte și într-o mică nișă găsim următorul țar. Boris I este aplecat înainte pentru a găsi calea cea mai dreapta, cea mai corectă pentru poporul său. El este cel care a creștinat poporul bulgar, fapt simbolizat și de crucea luminoasă ce se formează în spatele sau și care câteodată se proiectează și pe podea.
Următoarea sală este dedicată primei “Epoci de Aur”. Aici, pe baze stabile, îl găsim pe Simeon I (893-927) în timpul căruia Bulgaria avea ieșire la trei mări (Neagră, Egee și Adriatică). În această compoziție îi găsim și pe scribi, boieri și războinici.
Mozaicul triptic de 540 mp aduce puțină culoare. Aici sunt înfățișați trei pași importanți din formarea poporului bulgar: la 45 grade înclinați sunt învingătorul și războinicii săi care salută victoria (se observă armele și primele rune bulgare, un alfabet rudimentar), apoi la 60 grade înclinat este botezul, creștinarea poporului bulgar (observăm aici litere din alfabetul galgolitic), iar perpendicular pe sol misiunea educațională a fraților Chiril și Metodiu (alfabetul chirilic stă semeț pe propriile picioare, adoptat de întregul popor).