DSC_6924

Acest articol reprezintă o continuare a Pelerinaj Israel – partea I

În ziua a doua am mers întâi la Câmpul Păstorilor (unde se află și cel mai vechi măslin, plantat înainte de nașterea lui Iisus), locul unde îngerul li s-a arătat păstorilor și le-a vestit nașterea Mântuitorului.

În centrul imaginii, în dreapta se vede un măslin cu trunchiul gros, cu o vechime mai mare de 2000 de ani :

DSC_6856
Iar mai apoi am atins unul dintre cele mai importante puncte ale pelerinajului : Biserica Nașterii Lui Iisus (locul nașterii marcat cu o stea și locul ieslei).

        Prima imagine arată dimensiunile reduse ale intrării, numită “Ușa smereniei”. Despre ea există o legendă conform căreia a fost făcută așa, în mod ironic, de către musulmani, în timpul dominației lor pentru a le aminti creștinilor ei sunt acolo doar oaspeți și trebuie se încline în fata adevăraților stăpâni. O a doua părere este înșiși creștinii ar fi făcut-o așa de joasă pentru a proteja biserica de cotropitorii musulmani și a-i împiedica pe aceștia intre călare.

        Majoritatea bisericilor din Țara Sfântă au fost distruse în timpul invaziei persane din secolul VII. Se zice însă Biserica Nașterii Domnului a scapăt de profanatori datorită mozaicului care se afla atunci pe fațadă, care înfățișa pe Cei Trei Crai de la răsărit veniți se închine pruncului Iisus îmbrăcați în haine persane.
DSC_6874
        Coborând în Grota Nașterii, vom vedea locul nașterii Mântuitorului marcat de o stea din argint cu 14 colțuri, dăruită în 1717 de domnul Tarii Romanești, Nicolae Mavrocordat.

        Steaua, montată pe o placă de marmură albă, poartă o inscripție în latină: Hic De Virgine Maria Jesus Christus Natus Est – Aici S-a Născut Iisus Hristos din Maria Fecioara.
DSC_6924

A urmat apoi locul ce adăpostește mormintele pruncilor uciși de Irod
DSC_6970
și Grota Laptelui (aflată în grija călugărilor franciscani), unde s-a oprit Maica Domnului cu Pruncul, în noaptea în care Iosif a primit porunca de la înger părăsească Bethlehemul și fugă în Egipt, spre a scăpa de mânia lui Irod.
DSC_6995
Tot aici întâlnim Icoana Maicii Domnului alăptând :
DSC_7002
        Ziua a continuat (după pauza de prânz) cu Biserica Adormirii Maicii Domnului, una din cele mai mari biserici din Ierusalim, loc unde, potrivit tradiției locale, a trecut la cele veșnice Maica Domnului
DSC_7027 DSC_7034

și mai apoi cu locul Cinei cea de Taină și Mormântul Lui David (aici bărbații trebuie își pună o chipă de creștet – pe care o puteți lua gratuit de la intrare și mai apoi o puteți păstra ca amintire). Am încheiat ziua cu Zidul Plângerii, un loc interesant în care putem privi evreii ultra religioși în timpul rugăciunilor, loc în care, de asemenea, bărbații sunt nevoiți poarte chipa. Intrarea aici se face în urma unui control de tipul celui de la aeroport.
DSC_7062

Continuare – Pelerinaj Israel – partea a-III-a

By florin

2 thoughts on “Pelerinaj în Israel (partea a-II-a)”

Leave a Reply