DSC_6924

Acest articol reprezinta o continuare a Pelerinaj Israel – partea I

In ziua a doua am mers intai la Campul Pastorilor (unde se afla si cel mai vechi maslin, plantat inainte de nasterea lui Iisus), locul unde ingerul li s-a aratat pastorilor si le-a vestit nasterea Mantuitorului.

In centrul imaginii, in dreapta se vede un maslin cu trunchiul gros, cu o vechime mai mare de 2000 de ani :
DSC_6856
Iar mai apoi am atins unul dintre cele mai importante puncte ale pelerinajului : Biserica Nasterii Lui Iisus (locul nasterii marcat cu o stea si locul ieslei).
Prima imagine arata dimensiunile reduse ale intrarii, numita “Usa smereniei”. Despre ea exista o legenda conform careia a fost facuta asa, in mod ironic, de catre musulmani, in timpul dominatiei lor pentru a le aminti crestinilor ca ei sunt acolo doar oaspeti si ca trebuie sa se incline in fata adevaratilor stapani. O a doua parere este ca insisi crestinii ar fi facut-o asa de joasa pentru a proteja biserica de cotropitorii musulmani si a-i impiedica pe acestia sa intre calare.
Majoritatea bisericilor din Tara Sfanta au fost distruse in timpul invaziei persane din secolul VII. Se zice insa ca Biserica Nasterii Domnului a scapat de profanatori datorita mozaicului care se afla atunci pe fatada, care infatisa pe Cei Trei Crai de la rasarit veniti sa se inchine pruncului Iisus imbracati in haine persane.
DSC_6874
Coborand in Grota Nasterii, vom vedea locul nasterii Mantuitorului marcat de o stea din argint cu 14 colturi, daruita in 1717 de domnul Tarii Romanesti, Nicolae Mavrocordat.
Steaua, montata pe o placa de marmura alba, poarta o inscriptie in latina: Hic De Virgine Maria Jesus Christus Natus Est – Aici S-a Nascut Iisus Hristos din Maria Fecioara.
DSC_6924
A urmat apoi locul ce adaposteste mormintele pruncilor ucisi de Irod
DSC_6970
si Grota Laptelui (aflata in grija calugarilor franciscani), unde s-a oprit Maica Domnului cu Pruncul, in noaptea in care Iosif a primit porunca de la inger sa paraseasca Betleemul si sa fuga in Egipt, spre a scapa de mania lui Irod.
DSC_6995
Tot aici intalnim Icoana Maicii Domnului Alaptand :
DSC_7002
Ziua a continuat (dupa pauza de pranz) cu Biserica Adormirii Maicii Domnului, una din cele mai mari biserici din Ierusalim, loc unde, potrivit traditiei locale, a trecut la cele vesnice Maica Domnului
DSC_7027

DSC_7034

si mai apoi cu locul Cinei cea de Taina si Mormantul Lui David (aici barbatii trebuie sa isi puna o chipa de crestet – pe care o puteti lua gratuit de la intrare si mai apoi o puteti pastra ca amintire). Am incheiat ziua cu Zidul Plangerii, un loc interesant in care putem privi evreii ultrareligiosi in timpul rugaciunilor, loc in care, de asemenea, barbatii sunt nevoiti sa poarte chipa. Intrarea aici se face in urma unui control de tipul celui de la aeroport.
DSC_7062

Continuare – Pelerinaj Israel – partea a-III-a

By florin

2 thoughts on “Pelerinaj in Israel (partea a-II-a)”
  1. Buna, e pentru prima data cand va vizitez blogul si vreau sa va spun ca imi place ceea ce faceti! mult succes si continuati tot asa… v-am adaugat la favorite 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *