Acest articol reprezintă o continuare Pelerinaj Israel – partea a-IV-a
Ziua a cincea a însemnat vizitarea nordului Israelului și a debutat cu vizita la Mănăstirea Schimbarea la Față de pe Muntele Tabor. Aici se ajunge cu microbuze, pe un drum plin de serpentine. Muntele mai poartă numele de Muntele Schimbării la Față a lui Hristos. Astăzi muntele păstrează două mănăstiri creștine, una ortodoxă și una franciscană.
Importanța locului este dată de noaptea dintre 18-19 august când creștinii sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului. Atunci, pe Muntele Tabor, în timpul Sfintei Liturghii, se coboară asupra mănăstirii ortodoxe, un nor luminos care nu are caracteristicile unui nor obișnuit, întrucât el apare o singură dată pe an, întotdeauna în același loc și la aceeași vreme. Odată cu privegherea ce se face în biserică, din vârful muntelui se poate vedea, în direcția Nazaretului, o fâșie portocalie de nori, mișcându-se într-un mod unic.
După un drum scurt cu autocarul am ajuns la Biserica Sf. Arhanghel Gavril ridicată deasupra izvorului considerat a fi cel al Fecioarei Maria și aflat în apropierea casei acesteia din Nazaret. Potrivit tradiției ortodoxe, Fecioara Maria a primit vestea că-l vă naște pe Iisus de la Sfântul Arhanghel Gavril în momentul în care aceasta se afla afară, să scoată apă.
De reținut este că biserica aceasta a fost pictată de trei frați romani, Mihai, Gavril și Nicolae Moroșanu.
După biserica ortodoxă a Bunei Vestiri, am pornit pe jos, spre Biserica Catolică Bunavestire, o biserică modernă, construită pe ruinele unor biserici bizantine din perioada Cruciadelor. În incinta acestei biserici se află și grota în care Fecioara Maria a fost înștiință de Arhanghelul Gavriil că Îl vă naște pe Iisus.
Biserica modernă a Bunei vestiri din Nazaret are un dom de peste 50 de metri înălțime. A fost construită sub formă de crin, simbolul Fecioarei Maria și este decorată cu mozaicuri ale Fecioarei Maria donate bisericii de către comunități creștine din întreaga lume (inclusiv de către România).
A urmat prânzul la Restaurantul Sf. Petru, unde se poate servi “Peștele lui Petru”, o specie din Marea Galilee ce nu se prea dezvoltă în multe locuri din lume (foarte bun).
După masa de prânz am pornit spre Muntele Fericirilor, locul în care Iisus a ținut o predica despre fericiri. În partea din față observăm 7 arcade (cele 7 zile ale săptămânii), iar pe lateral 9 arcade (9 luni de sarcină).
Interiorul este octogonal și evocă cele opt fericiri, din care câte una este înscrisă pe fiecare dintre pereți.
Următoarea oprire, înainte de plimbarea cu barca pe Marea Galileei, a fost la Tabgha, la Biserica Înmulțirii Pâinilor și a Peștilor. Biserica cinstește locul în care Hristos, din iubire pentru poporul ce L-a urmat, a înmulțit cele cinci pâini și cei doi pești.
Plimbarea cu barca a fost însă punctul culminant al zilei, întrucât gazdele au arborat steagurile Israelului și României, au intonat imnul României și ne-au învățat câteva dintre dansurile lor specifice.
Întrucât ultima zi, a șasea, a însemnat drumul de la hotel la Tel Aviv și timp liber pe faleza Marii Mediterane, i-am dedicat un singur paragraf în cadrul acestui articol. Și o singură fotografie. Pentru relaxare.