Ivanovo_1

        O a doua mănăstire săpată în piatră ce poate fi vizitată în Bulgaria (inclusă în turul București-Veliko Tarnovo) este cea de la Ivanovo, situată la 100 km de București și vreo 25 km de Ruse. Pe valea râului Rusenski, înRezervația Arheologică Națională Biserici Rupestre Ivanovo” existau, la momentul apogeului complexului religios, 40 de mănăstiri și 300 de chilii. Astăzi se mai păstrează doar câteva dintre ele, Biserica Sfânta Fecioară (Sveta Bogoroditsa) din cadrul mănăstirii Sf. Arhanghel Mihail fiind patrimoniu UNESCO (din 1979) și datând din timpul celui de-al doilea regat bulgar, respectiv intre 1220 și 1410.

                         Ivanovo           Ivanovo

        Biserica a fost săpată în stâncă și zugrăvită în jurul anului 1360. Intrarea a fost acolo unde acum este balconul, în timp ce intrarea actuală a fost săpată de oamenii de știință francezi care au cercetat frescele în anul 1936. În partea stângă a intrării originale, sunt pictați Țarul Ivan Alexandru și a doua sa soție Regina Theodora care au făcut donații pentru zugrăvirea și săparea acestei biserici.

        Interiorul este zugrăvit cu multiple scene din biblie, “Cina cea de Taina“, Drumul Crucii, Trădarea lui Iuda etc.

Ivanovo      IMG_20180910_103138       IMG_20180910_103149

Ivanovo Ivanovo

        O scenă specială în această biserică este reprezentată în capela: Sf. Gherasim de la Iordan. Potrivit legendei, acesta a vindecat laba unui leu. Drept recunoștință, leul i-a permis sfântului Gherasim îl călărească în drum spre Ierusalim.

Ivanovo Ivanovo

        Programul de vizitare este de la 9:00 la 18:00, iar taxa este 5 leva pentru adulți, 1 leva pentru studenți și 4 leva de persoană pentru grupuri (adică peste 5 persoane).

Ivanovo

By florin

Leave a Reply