dav

        Un sat mic, pitoresc, aflat la numai 4 km de Veliko Târnovo, Arbanasi este un loc în care merită petreci măcar o zi. Casele renovate, priveliștea către Trapezitsa și Tzarevetz și câteva obiective turistice iți pot umple ziua, alături de o masă copioasă într-unul dintre restaurantele de aici.

        Numele Arbanasi provine de la arbanas, denumire slavă pentru locuitorii Albaniei de azi. Deși nu a fost locuit niciodată de albanezi, satul a fost denumit în acest fel, probabil, după ce Ioan Asan II a cucerit suficiente teritorii pentru a oferi Bulgariei ieșire la trei mări: Neagră, Adriatică și Egee. Ce putem vizita aici? Eu am ales Casa Konstantsalieva și Biserica Nașterii Domnului.

dav

        Construită în sec al XVII-lea, are parterul realizat numai din piatră. Încăperile de aici sunt: camera paznicului, a servitorilor, pivnițele și depozitele pentru marfă, grajdurile pentru cai, ascunzătoarea legată printr-o scară de etaj și scara principală. Ușa de la intrarea principală este solidă, îmbrăcată în metal și cu o deschizătoare specială, cu grilajul spre exterior, destinată apărării. Etajul superior era destinat unei singure familii bogate. Aici avem anticamera, camera pentru oaspeți, camera de iarnă pentru oaspeți, dormitoarele, încăperile de serviciu.

IMG_20170801_132001

IMG_20170801_133458

O cameră specială este cea dedicată lăuzei, o cameră izolată și împodobită cu icoane.

IMG_20170801_132823

Tot la acest etaj mai avem și încăperea cuptorului (bucătăria) și camera de zi unde se hrănea întreaga familie. IMG_20170801_132341

        Nobilii din Arbanasi erau foarte bogați și dovadă stau vasele din argint, aramă sau porțelan, descrierile cojoacelor lungi și scumpe realizate din postav și ornate cu diverse piei, brodate cu mătase și cu butoniere cusute cu fir de aur. Și nici podoabele nu erau de neglijat: ornate cu diamante, safire, smaralde sau rubine. Cât despre doamne, se spune atunci când mergeau la biserică, erau însoțite de slugi care le cărau casetele cu podoabe și oglinzi mari. Asta, pentru a se putea găti în pronaosul bisericii cu șiraguri de galbeni, marame subțiri aduse din Damasc peste rochiile lungi și largi realizate din materiale fine și scumpe.

        Pentru vizitare aveti informatii mai jos (între timp taxa a devenit 10 leva):
IMG_20170801_131510

      Un al doilea obiectiv pe care îl recomand este Biserica Nașterii Domnului. Aici însă nu este permis fotografiatul în interior. Prin urmare,  invit vizitați singuri.
IMG_20170801_142807
Trebuie știți este forma nu este una clasică pentru o biserică ortodoxă. Avem naosul (dedicat bărbaților), pronaosul (pentru femei) și o capelă dedicată lui Ioan Botezătorul alipită bisericii printr-un coridor în forma de “L”.

        Biserica a fost realizată în sec al XVI-lea, dar vorbim doar de naos. Până în 1643 au fost adăugate pronaosul, capela și galeria în forma de “L”. Pictura este unică, realizată în aproape noua decenii și prezinta mii de figuri în cele câteva sute de compoziții. Este un ansamblu unic în Bulgaria în ceea ce privește diversitatea și mărimea sa. Sunt prezentate în naos Nașterea, Botezul, Intrarea în Ierusalim, Cina cea de Taină, Sărutul lui Iuda, Golgota, Pogorârea de pe Cruce. De la est la vest observăm pe boltă trei picturi: Hristos Emmanuel înconjurat de simbolurile evangheliștilor, Iisus Pantocrator desenat între serafimi, heruvimi și îngeri zburători și a treia imagine este Sfânta Treime : Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Sfântul Duh. Iconostasul este din lemn aurit, iar în mijloc are stema familiei Cantacuzino (Kantakouzenos), ctitor al bisericii. În pronaos avem Judecata de Apoi, Nunta din Cana Galileii, iar pe peretele nordic avem Arborele lui Ieseu, arborele genealogic al lui Iisus, unde pe banda inferioară regăsim regi și filozofi greci: Platon, Aristotel, Socrate, Homer, Pitagora etc. Aici întâlnim din nou figura lui Iisus Pantocrator, însă înconjurat de medalioane ce prezintă pe Fecioara Maria și Ioan Botezătorul. Iar în cele patru colțuri, figurile lui Ioan, Luca, Matei și Marcu, cei patru evangheliști.

        În galeria nordică, cea care leagă Capela Sf. Ioan Botezătorul de restul bisericii descoperim un alt element ce ne atrage atenția: Roata Vieții completată cu semnele zodiacale. Alături de ea avem Păcatul Primar, Crearea lui Adam și a Evei, Cain ucigând-l pe Abel, scene din viața lui Noe, a Sf. Gheorghe, a Sf. Nicolae, Miracolele lui Iisus, dar și multe scene din viață locuitorilor satului Arbanasi.

        Site-ul oficial este: http://www.arbanasinativitychurch.com/arbanasi-nativity-church-veliko-tarnovo/

Pentru vizitare aveți informații aici:
IMG_20170801_142756

By florin

Leave a Reply