Florin BURGUI

Turnul cu Ceas – Sighisoara

Turnul cu Ceas din Sighisoara este cel mai mare din cele 14 turnuri initiale ale cetatii si unul din cele 9 care inca mai stau in picioare. Situat in partea de SE a cetatii, are o inaltime de 64 m si este vizibil din orice punct al centrului orasului. Pana in anul 1556 in turn a functionat primaria orasului Sighisoara, iar mai apoi a avut alte destinatii. La sfarsitul secolului al XIX-lea, la 24 iunie 1899, a fost ales drept sediul muzeului sighisorean.
Turnul cu Ceas

Partea inferioara a fost construita in sec al XIV-lea, nivelurile superioare fiind adaugate ulterior. Dupa incendiul din 30 aprilie 1676 care a distrus o parte din cetate, acoperisul a fost refacut in stil baroc, acoperit cu tigle smaltuite, viu colorate si se termina cu doua cupole in forma de bulb, invelite cu tabla de cupru. In varf este un glob de aur.
Se spune ca dupa multa truda, terminand de construit turnul, sighisorenii nu erau multumiti de forma….parca nu era terminat. Asa ca au decis sa adauge in varf un glob, auzind ca in zona este un urias care confectioneaza globuri de aur. Zis si facut. Uriasul il aseaza in varf, dar ii avertizeaza pe locuitori ca acesta va ramane acolo pana cand se va naste un om suficient de inalt incat sa il atinga cu mana. Si atunci al lui va fi! Mai mult, peste acest glob, a asezat un cocos metalic ce se roteste in functie de bataia vantului. Daca este orientat catre apus, oamenii vor sti ca urmeaza sa ploua.
Turnul are in fiecare colt al sau 4 turnulete simbolizand faptul ca orasul avea drept de judecata.
Ceasul din turn a fost construit in 1648 de Johann Kirschel, iar mecanismul a fost schimbat in 1906, cu unul realizat in Elvetia. Si acest dispozitiv a fost modernizat in 1964, fiind dotat cu un motor electric.
Turnul cu Ceas

Cand a fost renovat turnul in 1677 au fost adaugate si statuetele din lemn de tei, sculptate dintr-o bucata fiecare. Avand 80 cm, cele dinspre Orasul de Jos reprezinta zilele saptamanii, iar cele dinspre cetate pacea, justitia si dreptatea. Cei doi ingerasi, ziua si noaptea, se schimba la ora 6. Zilele saptamanii, se schimba la miezul noptii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *