Turnul cu Ceas

Turnul cu Ceas din Sighișoara este cel mai mare din cele 14 turnuri inițiale ale cetății si unul din cele 9 care încă mai stau in picioare. Situat in partea de SE a cetății, are o înălțime de 64 m și este vizibil din orice punct al centrului orașului. Până în anul 1556 în turn a funcționat primăria orașului Sighișoara, iar mai apoi a avut alte destinații. La sfârșitul secolului al XIX-lea, la 24 iunie 1899, a fost ales drept sediul muzeului sighișorean.

Turnul cu Ceas         Turnul cu Ceas

       Partea inferioară a fost construită în sec al XIV-lea, nivelurile superioare fiind adăugate ulterior. După incendiul din 30 aprilie 1676 care a distrus o parte din cetate, acoperișul a fost refăcut în stil baroc, acoperit cu țigle smăltuite, viu colorate și se termină cu două cupole în formă de bulb, învelite cu tablă de cupru. În vârf este un glob de aur. Se spune după multă trudă, terminând de construit turnul, sighișorenii nu erau mulțumiți de formă….parcă nu era terminat. Așa au decis adauge în vârf un glob, auzind în zonă este un uriaș care confecționează globuri de aur. Zis și făcut. Uriașul îl așază în vârf, dar îi avertizează pe locuitori acesta rămâne acolo până când se naște un om suficient de înalt încât îl atingă cu mâna. Și atunci al lui va fi! Mai mult, peste acest glob, a așezat un cocoș metalic ce se rotește în funcție de bătaia vântului. Dacă este orientat către apus, oamenii vor ști urmează plouă.

        Turnul are în fiecare colț al său 4 turnulețe simbolizând faptul orașul avea drept de judecată cu moartea. Ceasul din turn a fost construit în 1648 de Johann Kirschel, iar mecanismul a fost schimbat în 1906, cu unul realizat în Elveția. Și acest dispozitiv a fost modernizat în 1964, fiind dotat cu un motor electric.

IMG_20180713_115605       Sighisoara

        Când a fost renovat turnul în 1677 au fost adăugate și statuetele din lemn de tei, sculptate dintr-o bucată fiecare. Având 80 cm, cele dinspre Orașul de Jos reprezintă zilele săptămânii (Diana, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn si Soarele), iar cele dinspre cetate Zeiţa Păcii (cu o ramură de măslin), Zeiţa Justiţiei (cu o spadă), Zeiţa Dreptăţii (cu o balanţa) însoţite de toboşarul ce bate orele. Cei doi ingerași, ziua și noaptea, se schimba la ora 6. Zilele săptămânii, se schimbă la miezul nopții. Iar de sus, de la balcon, avem informaţii despre distanţele catre câteva destinaţii precum Sidney, Paris, Londra, Berlin, Roma, Belgrad, București și chiar Polul Sud.

Sighisoara

        Taxă de vizitare: 16 lei

By florin

Leave a Reply