LiBEARty

        Povestea începe în 1998 când Cristina Lapis a văzut într-o cușcă în fața unui restaurant 3 urși folosiți pentru a atrage clienții. Ulterior a descoperit că erau mult mai mulți, în diverse zone ale României. Atunci și-a propus să demareze acțiunea de salvare a acestor animale, multe dintre ele fiind născute în captivitate. Și mai mult, să schimbe atitudinea oamenilor, făcându-i pe aceștia să înțeleagă că este inuman să ții un animal sălbatic precum ursul într-o cușcă. Locul lui este în natură, în sălbăticie, cățărându-se în copaci, bând apă din râu și tăvălindu-se când are el chef în iarbă. Vorbim despre o specie de animale protejată de Convenția de la Berna, pe care România a ratificat-o în 1993. Dar de-abia în 2005 dreptul de proprietate asupra unui urs brun în România a devenit ilegal. Tot în 2005, asociația Milioane de Prieteni a semnat un parteneriat public-privat cu Primăria Zărnești prin care primea în concesiune pe 49 de ani 69 de hectare de pădure de stejar unde urma să realizeze sanctuarul urșilor. Cea mai mare rezervație de urși bruni din întreaga lume. Un loc ce s-a dovedit mediul natural pentru 105 urși salvați, urși ce au trăit întreaga viață între gratii metalice, cu tălpile pe ciment în loc de pământ cu iarbă. Născuți în captivitate, nu știau să se ferească de arșiță sau să se bălăcească într-un râu.
LiBEARty

        Povestea de la care a plecat această idee este cea a ursului Maya. Cristina Lapis povestește pe site-ul www.ampbears.ro cum a descoperit-o pe Maya, ce eforturi a făcut pentru a o elibera și cum s-a sfârșit totul. Trist, dar poate prețul plătit de ea a grăbit lucrurile pentru a salva alte vieți.

        Printre personalitățile care au adoptat un urs se numără Jacqueline Bisset, Natalie Imbruglia, Alesha Dixon sau Leona Lewis. Adoptarea unui urs înseamnă acordarea unei donații lunare (minim 5 euro/luna). Iar pentru 500 euro/luna puteți deveni unic adoptator al unui urs. Adică acel urs nu va mai putea și adoptat de altcineva. Se emite un certificat de adopție pe care îl puteți înrăma și pune la dumneavoastră pe birou sau acasă. Ursul va deveni un membru al familiei putem spune. 🙂

        De ce este nevoie de donații? Pentru LiBEARty nu primește fonduri publice. Pentru lunar este nevoie de 50.000 euro pentru întreținerea animalelor.
LiBEARty

        Pentru mai multe informații privind orarul de vizitare (intrarea se face numai în grupuri organizate, cu ghid specializat) puteți vizita site-ul www.ampbears.ro. Pentru a ajunge la sanctuarul urșilor mergeți pe DN73a, între Râșnov și Zărnești și urmați indicatoarele.

Si cel mai important: LiBEARty nu este o gradina zoologica!

By florin

Leave a Reply