Turnu Magurele - Monumentul Independentei

        O vizită în Turnu Măgurele ne dezvăluie în centrul orașului, chiar lângă Parcul Central, Monumentul Independenței (dedicat Războiului de Independență din 1877) și Catedrala Sf. Haralambie (similară Mănăstirii Curtea de Argeș, fiind creația aceluiași arhitect).

Turnu Magurele - Monumentul Independentei

        Monumentul Independenței, realizat în 1985, este compus din 3 grupuri statuare. În centru, se află o statuie reprezentând 3 soldați din unități diferite (dorobanți, marină și grăniceri), iar în stânga și în dreapta acesteia sunt amplasate basoreliefuri din bronz (4 în total, fată-spate). Scenele reprezintă atât victoria armatei române de la Plevna, cât și pe Carol Davila îngrijind soldați răniți.

Turnu Magurele - Monumentul Independentei

Turnu Magurele - Monumentul Independentei

Turnu Magurele - Monumentul Independentei

Turnu Magurele - Monumentul Independentei

        În aceeași zonă găsim și Catedrala Sf. Haralambie.

 Turnu Magurele - Catedrala Sf. Haralambie        Turnu Magurele - Catedrala Sf. Haralambie

        Haralambie este cel mai bătrân mucenic sărbătorit în calendarul ortodox. S-a născut în anul 89 d.Hr. și a murit în 202 d.Hr. A fost episcop de origine greacă în Asia Mica. În timpul împăratului Septimiu Sever, mucenicul Haralambie a fost arestat din ordinul proconsulului Lucian al Magneziei și a fost martirizat în anul 202 (tăierea capului cu sabia). Este sărbătorit la data de 10 februarie, iar moaștele sale se află în Grecia și în România (inclusiv la Stavropoleos, Sf. Dumitru – Poștă, dar și la Mănăstirea Râșca și Biserica Miclăușeni din Iași). Este cunoscut ca apărător împotriva foametei și ciumei, motiv pentru care acesta apare în scrieri în timpul ciumei lui Caragea Vodă din 1813 și în perioada foametei din 1795, din timpul lui Alexandru Moruzi, oamenii cerându-i ajutor sfântului.

Biserica din Turnu Măgurele a fost ridicată pe locul uneia mai vechi, între 1900-1905, după planurile arhitectului Andre Lecompte de Noüy, acesta împrumutând elemente arhitecturale de la Mănăstirea Curtea de Argeș. Biserica s-a dorit a comemora jertfele din Războiul de Independență din 1877. Chiar deasupra ușii de la intrare avem o inscripție.

dav

        Construcția a fost realizată de inginerul Dimitrie Maimarolu (cel care a ridicat în București Cercul Militar National și Palatul Mitropoliei). Turlele din fată sunt în stil baroc, în rest influența este bizantină. Întregul acoperiș este făcut din tablă de arama, iar mobilierul este din lemn de stejar, fără noduri și foarte uscat. Pictura interioară a fost executată în ulei pe glet de ghips. La cutremurul din 1977 a căzut turla centrală. După acest episod, biserica a fost consolidată, iar turla refăcută. În 2020 se reface exteriorul bisericii, aceasta fiind acoperită de schele.

        Traversarea între cele două monumente se poate realiza prin mai multe locuri; trecerile de pietoni sunt chiar…una lângă alta.
Turnu_Magurele

By florin

Leave a Reply