Statuia lui Stefan cel Mare Suceava

        Aflată în Parcul Șipote – Cetate, statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare din Suceava este cea mai înaltă statuie de acest fel din România. Cu totul, are 23 de metri înălțime.

        Soclul, realizat din travertin de către sculptorul Vladimir Florea, are 15 metri înălțime, 6 metri lungime și 2,1 metri lățime. Pe laturi, în registrul inferior, găsim două altoreliefuri, unul prezentând o scenă dintr-o bătălie, iar celălalt o scenă de la Curtea Domnească. În partea frontală, în jumătatea superioară, pe soclu este stema Moldovei (realizată din bronz) – capul de bour cu stea între coarne, soarele și luna, iar mai jos numele lui Ștefan și anii săi de domnie: 1457-1504.
Suceava - statuia lui Stefan cel Mare
Suceava - statuia lui Stefan cel Mare
Suceava - statuia lui Stefan cel Mare

        Statuia, realizată din bronz de către sculptorul Iftimie Bârleanu, ni-l prezintă pe Ștefan cel Mare călare pe Voitiș. Are 8 metri înălțime, 8 metri lungime și 2 metri lățime.

 

Suceava - statuia lui Stefan cel Mare Suceava - statuia lui Stefan cel Mare Suceava - statuia lui Stefan cel Mare

        Monumentul a fost dezvelit în 16 septembrie 1977, în prezența lui Nicolae Ceaușescu, în cadrul unei ceremonii fastuoase, cu ceremonial militar, intonarea imnului de stat și oferirea unor buchete de flori liderilor comuniști aflați la eveniment. Cu litere de bronz era scris pe soclu: „Scut de apărare al gliei străbune, Ștefan cel Mare, erou legendar a cărui luptă și activitate închinată libertății patriei și poporului, împreună cu alți mari domnitori ai țării, stă la baza făuririi României”. Iar pe o placă de marmură scria cu litere aurii: „Dezvelit astăzi, 16 septembrie 1977, în prezența tov. Nicolae Ceaușescu, secretar general al PCR, președintele RSR”.

        După revoluția din 1989 aceste inscripții au fost înlăturate. Mai mult, statuia s-a degradat an de an, ajungând ca sub coada lui Voitiș să crească un pui de mesteacăn.

        În 2018 însă, a avut loc reabilitatea statuii (cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la unirea Bucovinei cu România), inaugurarea având loc în 28 noiembrie 2018.

 

Suceava - statuia lui Stefan cel Mare

        Despre caii lui Ștefan s-a scris mult, cele mai celebre nume fiind Catalan și Voitiș.

        Catalan, prezent în Frații Jderi (Mihail Sadoveanu) era adus din Spania. Arabii au adus rasa lor de cai (Pur Sânge Arab) și au încrucișat-o cu rasa spaniolă rezultând rasa Catalană. Prin urmare, Catalan este numele generic al rasei. Ștefan cel Mare a cumpărat acești cai pentru pentru că erau iuți și perfect adaptați la câmpurile de luptă.  Voitiș este numele dat de Ștefan calului care se trăgea din această rasă. Uneori mai folosea și îndemnul “Hai, Catalane!”. Aceasta este o variantă.
O alta îl prezintă pe Catalan ca un pur sânge arab de culoare albă, cu țintă în frunte, adus de maurii din Spania. Avea 10 ani când a ajuns la Timiș și timp de 5 ani l-a încălecat măria să.

        Voitiș apare în Apus de Soare (Barbu Ștefănescu Delavrancea – “Moghilă, ce face Voitiș… bidiviul care m-a purtat în spinare doisprezece ani?”) si așa cum spune autorul, l-a slujit pe Ștefan timp de 12 ani.

        Mai apar în legende alte două nume, mai puțin vehiculate: Harap și Vizir.

        Nu există taxă pentru vizitare, însă accesul dinspre oraș se face urcând vreo 240 de trepte. Dinspre Cetatea de Scaun a Sucevei, se trece prin sau pe lângă Muzeul Satului Bucovinean.

By florin

Leave a Reply