Lacul_Ursu

        Stațiunea Sovata este una mică, cochetă, stațiune balneară devenită de agrement după amenajarea “Drumului Sării”, un proiect în valoare de 1,1 milioane euro ce a constat în amenajarea Lacului Ursu și a împrejurimilor acestuia, denumite “Arboretele de pe Sărături”, un loc unic pe plan mondial, un munte de sare acoperit cu vegetație, inclusiv cu arbori. În momentul de față, zona este amenajată cu alei de lemn, pontoane și foișoare astfel încât turiștii poată admira peisajele fără a afecta vegetația.

Amenajare_lacul_Ursu

Lacul_Ursu

        În urma unor complexe fenomene geologice și hidrologice desfășurate între 1875-1880 prin dizolvarea treptată a masivului de sare de către apele a două pâraie (Toplița și Auriu), urmată de surparea terenului, s-a format lacul Ursu. În perioada de aproape 5 ani, apele pârâului au umplut golul rezultat prin surpare, formând actualul lac. Datorită formei de piele de urs, localnicii l-au numit Lacul Ursului. Salinitatea lacului prezintă variații în funcție de adâncime, astfel primii 2 metri au o salinitate de 100 g/l, iar de la 2 m până la fund intre 220 – 300 g/l. Apa dulce a pârâurilor ce se varsă în lac are densitatea mai mică, fapt pentru care ea se menține la suprafață și acționează ca un izolator termic (în acest an am găsit lacul înghețat): permite pătrunderea radiațiilor solare care încălzesc straturile sărate din adânc și previne pierderea căldurii acumulate – fenomenul fiind denumit heliotermie.

        Băile în apele acestui lac sunt recomandate pentru tratarea afecțiunilor reumatice, endocrinologice sau cardiovasculare), dar nu trebuie depășească 20-30 minute (pentru copii 10-15 minute), întrucât temperatura apei poate ajunge la 50 grade Celsius la mijlocul lunii iunie, urmând ca ulterior se omogenizeze straturile, apa ajungând la 33-34 grade Celsius.

        Despre Lacul Ursu se știe deține trei recorduri mondiale:

– unic în Europa și cel mai mare lac helioterm din lume, întinzându-se pe mai mult de 4 hectare, cu o adâncime de aproape 19 m.

deși este un lac cu apă foarte sărată, în jurul sau crește vegetație (fapt unic), datorită solului vulcanic

– istoricii spun este singurul lac din lume a cărui dată (inclusiv ora) de naștere este cunoscută cu exactitate : 27 mai 1875, ora 11.

Lacul_Verde
Lacul_Rosu

        Lacurile Verde și Roșu se află în imediata apropiere a lacului Ursu. Primul dintre ele care se vizitează este Lacul Verde (mai micuț, având aproximativ 310 mp) denumit așa după culoarea verzuie pe care o are apa ca urmare a oglindirii copacilor din jurul său. Continuând pe alee, ajungem la Lacul Roșu (suprafața sa fiind de 1600 mp), denumit așa după culoarea pe care o capătă datorită unor crustacee de culoare roșie ce trăiesc aici. La capătul drumului întâlnim muntele de sare, vârful aisbergului din străfundurile salinei de la Praid. Peisajul este impresionant, văzându-se crestele mici, ca niște cuțite ieșind dintr-un perete.

Muntele_de_sare_1

Muntele_de_sare_2

Aflat oarecum mai izolat, lacul Paraschiva este un lac dulcicol, cu o cantitate mai mică de sare dizolvată, fapt ce permite existența peștilor în apele sale, fiind unul din puținele lacuri dulci ale stațiunii.

Lacul_Paraschiva

By florin

Leave a Reply