Florin BURGUI

Muzeul Comunismului – Targoviste

1989. Decembrie. Sfarsitul unei epoci in Romania. Adevarul nu il vom sti in intregime niciodata. Stim ceea ce au relatat televiziunile, istoricii, politicienii, ziaristii si o parte din ceea ce au spus oamenii de rand, cei ce au fost in mijlocul evenimentelor. Multi insa au tacut, multi inca nu spun tot ceea ce stiu.

IMG_20180706_163206IMG_20180706_164203

In dimineata zilei de 22 decembrie 1989, de la balconul Comitetului Central al Partidului Comunist Romana (ulterior sediul Senatului si acum sediul Ministerului Afacerilor Interne) Nicolae Ceasusescu rostea ultimul sau discurs. Pornit ca o actiune de a condamna elementele disturbatoare din Timisoara care vor sa destabilizeze integritatea si suveranitatea Romaniei, avea sa continue cu anuntarea maririi salariului minim de la 2.000 la 2.200 de lei, a alocatiilor pentru copii cu 30 pana la 50 de lei si multe alte. Insa multi dintre cei prezenti acolo au inceput sa huiduie si sa fluiere. Una din camerele TVR a continuat sa transmita, chiar daca era orientata in alta directie decat Piata Palatului sau balconul CC.

Speriati de ce seintampla, cuplul prezidential a hotarat sa paraseasca cladirea. La ora 12:06 elicopterul prezidential pilotat de Vasile Malutan decola spre Snagov. Insa pe drum au schimbat itinerariul, ajungand la Salcuta. In elicopter se mai aflau Manea Manescu si Emil Bobu. Pentru ca aveau informatii conform carora elicopterul a fost interceptat pe radar si ar putea fi atacat, si-au continuat drumul cu trei masini Dacia si un Aro, trecand pe la Fabrica de Oteluri Speciale Targoviste, apoi (la ora 15.00) la Centrul pentru Protectia Plantelor aflat la 5 km de Targoviste. Elena Ceausescu a cerut apoi sa fie dusi la Manastirea Dealu sau la Viforata, insa Nicolae a spus sa fie dusi intr-o padure, unde au si stat pana la 17:30, la lasarea intunericului. Apoi au ajuns la sediul Militiei Judetene, unde au fost perchezitionati si arestati de revolutionari. Ulterior ajung la UM 01417, unde sunt pusi sub paza stricta. La 19:30, Colonelul Andrei Kemenici ii raporteaza generalului Victor Atanasie Stanculescu detinerea sotilor Ceausescu.

IMG_20170504_122519
Nicolae Ceausescu nu a intentionat nicio clipa sa fuga din tara. El a si spus, pe drumul spre Targoviste “A fost lovitura de stat, organizez rezistenta la Targoviste”.

Urmeaza 3 nopti in care Elena si Nicolae Ceausescu au stat in UM 01417 ca prizonieri. Astazi, in cadrul muzeului putem vedea paturile in care au dormit (la cererea lor, fiind paturi de o persoana, au fost alipite; cuplul Ceausescu era foarte bine sudat si dormea de fiecare data impreuna in acelasi pat). De asemnea, putem vedea farfuriile si tacamurile pe care le-au folosit. Se pare ca Nicolae a refuzat in aceste trei zile administrarea de insulina (tratament pe care il urma suferind de diabet), de frica sa nu fie otravit.

Intre timp, la Bucuresti, puterea este preluata ad-hoc de un for ce si-a spus Frontul Salvarii Nationale, condus de Ion Iliescu, cel care, in 24 decembrie 1989, semneaza Hotararea de Constituire a Tribunalului Militar Extraordinar, cel ce avea scopul de a-i judeca pe sotii Ceausescu.

Astfel, in ziua de Craciun are loc procesul in urma caruia Nicolae si Elena Ceausescu sunt acuzati de :
– genocid (art 357, alin 1, Cod Penal) – sunt mentionate peste 60.000 de victime
– subminarea puterii de stat prin organizarea de actiuni armate impotriva poporului (art. 162, Cod Penal)
– subminarea economiei nationale (art. 165, Cod Penal)
– tentativa de fuga din tara cu peste un miliard de dolari depusi in banci din strainatate.

Camerele amenajate ca muzeu in cadrul unitatii militare sunt :

Biroul comandantului (sala in care a avut loc vizita medicala premergatoare procesului)

IMG_20170504_122907

Sala de judecata

IMG_20170504_123028

Sala in care si-au petrecut ultimele zile

IMG_20170504_123134

IMG_20170504_123143

In timpul procesului, “ïnculpatii” au beneficiat si de avocati, dar acestia i-au acuzat tot timpul in loc sa ii apere. Sentinta a fost citita la 14:45 si pusa in aplicare 5 minute mai tarziu, desi verdictul admitea recurs. Insa, pentru ca cei doi nu au recunoscut tribunalul, s-a considerat ca nu mai este cale de atac si s-a pus in aplicare. Desi o alta prevedere legala la acel moment era ca sentinta cu moartea sa fie aplicata la cel putin 10 zile de la ramanerea definitiva si irevocabila a verdictului.
Desi initial se hotarase impuscarea pe rand, Elena a cerut “Daca vreti sa ne omorati, ne omorati pe amandoi. Impreuna. Mergem impreuna.” Aceasta fiind de altfel, ultimna lor dorinta indeplinita. Intrucat pentru a fi dusi la locul executiei, soldatii le-au legat cu franghii mainile la spate iar Nicolae a fost chiar foarte vehement si recalcitrant spunand “Nu! Am dreptul sa ma prezint cum vreau! Am dreptul sa merg nelegat!”. Iar pe drum spre locul executiei, el a strigat “Moarte tradatorilor!” si a cantat Internationala.

Locul executiei este marcat si el in curtea garnizoanei.

IMG_20180706_164650

Cat despre momentul impuscarii, au fost selectati 3 parasutisti care urmau sa execute focuri de arma de la cativa metri. Dintre cei trei, unul a reusit, dintre ceilalti unul s-a blocat total, iar celalalt a tras un singur foc.
Cadavrele au fost apoi transportate cu elicopterul la BUcuresti, ajungand pe stadionul Steaua din Ghencea. De aici la morga Spitalului Militar Central, urmand a fi ingropate in cimitirul Ghencea Militar, unde si azi putem verea mormantul celor doi.

IMG_20180530_153922

Informatii despre muzeu gasiti si pe site-ul oficial Muzee Dambovitene

program

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *