Cimitirul Saracilor

        La ieșirea din Sighetu Marmației mergând spre Săpânța, avem pe partea stângă a drumului avem un ansamblu arhitectural dedicat deținuților politici morți sau executați în închisorile, lagărele și deportările comuniste. Amenajarea a început după 1997, parte a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței. De ce aici? Pentru în anii ’50 au fost aruncare în gropi comune trupurile câtorva zeci de deținuți politici morți în închisoarea de la Sighet.

Cimitirul Saracilor

        Fundația Academia Civică a amenajat acest ansamblu dedicat tuturor victimelor represiunii comuniste din România. Ideea ii aparține lui Romulus Ruslan (soțul Anei Blandiana).

Cimitirul Saracilor

        Ansamblu este compus din harta României trasată cu brazi, pe locul Sighetului înălțându-se un altar-cenotaf. Sub altar se găsesc zeci de urne cu pământ adus din diferite închisori, locuri de execuție, lagăre sau centre de deportare. Deasupra altarului veghează o cruce în stil bizantin, dăltuită în calcar.

Cimitirul Saracilor

        Pe zona Basarabiei descoperim câteva zeci de plăci de andezit gravate cu numele cetățenilor români morți în deportările din Uniunea Sovietică.

Cimitirul Saracilor     Cimitirul Saracilor

Cimitirul Saracilor     Cimitirul Saracilor

        În 2012 a fost ridicată și Poarta Memoriei, care are și rol de clopotniță, inspirată din Scara Vieții (motiv biblic). Poarta este în forma unei cărți deschise, iar de la balcon se vede întreg ansamblul arhitectural.

Cimitirul Saracilor  Cimitirul Saracilor

By florin

Leave a Reply