ceramica neagra Marginea 1

În comuna Marginea din județul Suceava întâlnim un atelier vechi peste 300 de ani. Specificul acestuia este culoarea pe care o are ceramica. Vorbim de familia Magopăț, care de șase generații produce ceea ce astăzi este unic în Europa și faimoasă în toată lumea, întrucât turiști de pretutindeni vin să vadă cum se fabrică și cum arată: ceramica neagră.

Procesul tehnologic durează cam 3 săptămâni.

Se începe cu prelucrarea lutului de către olari la roată, manual. Dacă pe vremuri lutul se amesteca cu apă prin călcarea în picioare, astăzi se folosesc malaxoare.

Odată terminat, vasul este lăsat la zvântat câteva zile, după care se trece la decorarea lui. Se pune la uscat 2‑3 săptămâni în aer liber, afară la soare (vara) sau în atelier, la adăpost (iarna).

Ceramica neagra Marginea 2

Ceramica neagra Marginea 7

Ceramica neagra Marginea 6

Urmează arderea în cuptoare. Dacă în trecut vasele erau arse în gropi conice, astăzi sunt folosite cuptoare aflate la suprafață, acoperite.

La început se pun lemne mici de brad, ulterior se adăugă bucăți din ce în ce mai mari. După o ardere de aproximativ 8 ore, în prezența oxigenului, timp în care vasele devin roșiatice, se astupă toate gurile cuptorului. Sigilarea cuptorului se realizează când se ating 700 grade Celsius. Urmează o ardere înăbușită fără oxigen, care durează cam două zile, fumul penetrând și impregnând pereții vaselor, în timp ce acestea se răcesc lent.

 

Ceramica neagra Marginea 4 Ceramica neagra Marginea 5

Procesul nu se sfârșește aici, după răcire vasele sunt lustruite cu piatră de râu, devenind lucioase.

Legenda spune ca ceramica neagră a apărut când un olar dac a avut “ghinionul” să i se dărâme cuptorul unde își ardea vasele de lut. El a așteptat să se răcească astfel încât să le poate lua de acolo, timp în care fumul negru a acționat și toate vasele au căpătat culoarea neagră.

Când au venit comuniștii la putere, roata olarului a fost interzisă, posesia uneia fiind încadrată la infracțiune. Deși o perioadă nu s-a mai produs ceramică aici, de frică să nu se confrunte cu rezistență din partea localnicilor, au fost înființate cooperativele meșteșugărești, iar activitatea a fost reluată.

Accesul este foarte ușor, găsiți pe Google Maps și Waze, iar intrarea este liberă. La final aveți posibilitatea de a cumpăra din magazinul de suveniruri diverse produse din lut: boluri, vaze, căni, ulcioare, străchini, platouri și multe altele.

Ceramica neagra Marginea 3

Pagina oficială este: https://www.ceramicamarginea.ro/

By florin