Florin BURGUI

Baile Felix

Am pornit într-un tur pentru a vedea stadiul în care se află stațiunile balneo din țara noastră. Întrucât aveam o invitație de la Băile Felix și Primăria Oradea, am plecat într-o dimineața cu puțină ploaie spre nord-vestul României. Puțin neatenți la starea drumurilor descrisă pe site-ul CNADNR, am urmat ruta BucureștiPitești-Sibiu-Deva-Oradea. Drum ok până la Deva, însă la părăsirea autostrăzii și intrarea pe DN76/E79 începe calvarul rutier. Cu lucrări pe întreaga durată de 170 km, spune din km în km, cu semafoare pentru se circula pe un singur sens, dar cu bucuria de a ajunge (pentru prima oară) la Gorunul lui Horea de la Țebea.

gorunul-lui-horea

tebea

Ajunși la Băile Felix a venit și surpriza. Hotel President 4* cu Aqua Park-ul o investiție ce face apa termală din această zonă fie pusă în valoare. Într-un complex de 4 stele, cu 92 de camere (dintre care 6 apartamente) dispuse în cele 2 aripi ale hotelului, veți găsi 3 piscine cu apă termală (una interioară, acoperită, ce funcționează până la ora 24), 2 terenuri de tenis pe zgură și 2 terenuri de fotbal sintetice. Tot aici avem 2 restaurante, bar, terasă, tavernă, centru de sănătate (unicul cabinet anti-aging Ana Aslan – Gerovital din stațiune), centru de conferințe, parcare păzită, acces internet gratuit. Seara sosirii a fost dedicată cazării și unei vizite în împrejurimi (prin Aleea Sărutului lungă de 800 de metri se ajunge în stațiune prin pădure).

harta-president-hotel

hotel-president

În dimineața zilei a doua am făcut un tur al stațiunii pentru a vedea parcul din centru, renovat, unde găsim broaște țestoase, pești, pui de baltă, nuferi și lotuși. Parcul frumos amenajat conține și două biserici din lemn.
parc-baile-felix-biserica-1

parc-baile-felix-biserica-2

parc-baile-felix-nufar

testoasa-intre-nuferi

Vizita a continuat cu prezentarea Aqua Park-ului : 13 bazine interioare, acoperite, dintre care 7 dotate cu jacuzzi, 5 bazine exterioare, 2 tobogane interioare și 3 exterioare, zona pentru copii, 5 saune, vârtej, grota, bila generatoare de valuri. Pentru familiile cu copii mici a fost gândită o zonă cu bazine de mică adanacime. 19 camere spațioase sau apartamente pot caza între 2-4 clienți în incinta Aquapark-ului. Clienții cazați aici beneficiază de acces gratuit pe parcursul întregii zile în Aqua Park. Și ca o ultimă informație, bazinele sunt alimentate cu apă la 36 grade Celsius, prin urmare Aqua Park-ul este deschis pe tot parcursul anului, confortul fiind asigurat și pe timp de iarnă.

aqua-park-1

aqua-park-2

Pentru Băile Felix nu reprezintă singurul punct de atracție al zonei, am fost invitați la Primăria Oradea pentru a discuta despre proiectele de dezvoltare a județului Bihor (despre care se cunosc mult prea puține lucruri – de exemplu aici sunt mai multe biserici de lemn decât în Maramureș). Ghidul nostru a fost Mihai Jurcă, președintele Asociației de promovare a turismului orădean. Centrul orașului este în plină renovare, iar cetatea Oradei va fi puntcul de atracție maximă atât pentru turiști cât și pentru localnici.

oradea-centru-in-lucru

biserica-ladislau

În ultima zi de ședere la Hotel President 4* am testat beneficiile apei termale în piscina exterioară, la 32 de grade Celsius ale apei (afară era un pic mai frig…), tratamentele cosmetice și am discutat cu Dr. Gheorghe Moraru, cel care se ocupă de persoanele venite cu diverse afecțiuni la tratament. După zilele petrecute în Băile Felix, ne-am îndreptat către Băile Herculane. Ruta : Oradea, Arad, Timișoara, Lugoj, Băile Herculane. Din punct de vedere al asfaltului, un drum recomandat. Greoi din cauza puținelor porțiuni de autostradă, dar practicabil din lipsa gropilor. 🙂 Dar despre stațiunea Băile Herculane, vorbim în alt post.

One thought on “Baile Felix

  1. השוואת מחירים

    Simply want to say your article is as amazing. The clarity in your post is simply cool and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *