IMG_20171126_112352

        Voi începe azi un șir de articole legate de zona Buzău, acolo unde au fost descoperite vestigii rupestre datând de peste 6.000 de ani. Din păcate, accesul nu este cel mai facil, atât din punct de vedere al drumului “asfaltat”, cât și al traseului montan. Primul este plin de gropi, porțiuni întregi fiind lipsite de asfalt, cu denivelări masive, și îngust de nu poate trece decât o mașină. Iar partea de traseu “cu piciorul” este destul de scurtă ca distanță, dar zona este dificilă pentru este abruptă și, mai ales, pentru lipsesc marcajele. Adică indiciile care te pot ajuta ajungi la obiective. Însă, pentru a nu avea probleme, cel mai indicat este ajutorul unui ghid. Pentru mine drumul a pornit de la București, spre Ploiești, apoi spre Colți și Nucu. Se poate observa frumusețea peisajului, dar și calitatea drumului.

IMG_20171126_104833

        Ajunși la Nucu, venind dinspre Găvanele, avem o parcare. Aici putem lăsa mașina (fără taxă de parcare) și putem analiza traseele din zonă, punctul pe hartă fiind nr 3, Nucu. Traseul ales de mine (împreună cu turistul francez pe care l-am ghidat în zonă) a inclus punctele 4, 13, 14,15, 16, 9, 10, 11 și 12. Le vom lua pe rând.

IMG_20171126_112352

        De reținut este un traseu destul de greu, nu ca distanță/timp, ci ca dificultate. Dar poate fi făcut în 8-10 ore. Noi l-am parcurs într-o zi de toamnă, stratul de frunze căzute fiind în anumite locuri de peste jumătate de metru. Ceea ce a condus la inutilitatea expresiei: “și urmați poteca“. Prima formațiune stâncoasă ce se face remarcată pe drumul spre Poiana Cozanei (pct 4) este “Pieptenele”.

Pieptenele, Nucu

        Și, cum spuneam, în zonă au fost amenajate câteva trasee, dar prezenta unui ghid este necesară, întrucât marcajele sunt de la trasee montane care nu au legătură cu cele făcute din fonduri europene. Sau documentare masivă și spirit de orientare ascuțit.

        Poiana Cozanei – are și ea o poveste, scrisă pe panoul pe care nu-l puteți rata (e mare, verde, metalic….). Sunt zvonuri  pe vremea comuniștilor, un general stabilise aici o “subunitate cu preocupări oculte” crezând zona este bogată în fenomene paranormale și câmpuri electromagnetice puternice. Realitatea este zona aceasta (ca multe alte zone de deal/munte din România) este un factor puternic de încărcare a bateriilor.

IMG_20171126_114333

        Din acest punct, putem ajunge în partea dreaptă (cum privim la panou) la Peștera Fundătura și Scaunele lui Negru Vodă, iar în partea stângă la Chilia lui Dionisie Torcătorul.

By florin

One thought on “Așezările rupestre Nucu, Buzău – Poiana Cozanei”

Leave a Reply