Biserica este dedicată Sf. Pavel și este datată 1270 (cu multe modificări survenite de-a lungul secolelor).
Fortificația: avem două incinte de apărare, unite de turnul de poarta. Zidurile au cam 7-8 metri, primii 3 fiind realizați din piatră, iar restul din piatră și cărămidă.
Turnul de poartă are 3 niveluri, cel cu ceas 5.
Se pare că la construirea bisericii au participat meșteri veniți pentru Catedrala din Alba Iulia, dar pentru că nu toți puteau lucra acolo, mulți dintre ei și-au căutat de lucru prin diverse sate. Este și cazul celor ce au lucrat aici. Asta poate fi o explicație pentru faptul că marele portal este inspirat de cel al Catedralei Sf. Ștefan din Viena.
Portalul este interesant pentru că este decorat cu capete de oameni, lilieci și himere (primejdii și modul cum putem să ne mântuim).
În partea stânga avem diavolii care chinuie un tânăr, apoi Sf. Petru cu cheia raiului în mâna și două personaje ce au un pergament desfășurat.
În partea dreaptă avem doi diaconi de țin o carte și o cădelniță, Apostolul Marcu pe un leu și un pitic cu scufie și coadă de pește.
Turnul cu ceas. Clopotul mare este folosit pentru ora fixă și cel mic pentru sfert. Sus avem câte două ferestre pe fiecare fațadă, cea din stânga este pentru înmormântări și cea din dreapta pentru nunți. Astfel, în funcție de evenimentul ce are loc, oamenii pot vedea de la depărtare. Mecanismul este oprit în fiecare luna pentru 48 de ore, timp în care este verificat și uns (și se mai și odihnește). Limbile sunt o mâna și o baghetă cu stea în vârf.