Manastirea Sucevita

        Ctitorie a boierilor Movilă, intrată în patrimoniul cultural UNESCO în 2010, Mănăstirea Sucevița este ultima mănăstire din Bucovina cu pictură exterioară. Nu se știe exact anul începerii construcției, dar în 1584 biserica apare deja într-un document ca fiind finalizată. După ce ajunge pe tronul Moldovei, Ieremia Movilă adaugă cele două pridvoare de la intrare, zidurile cu turnuri și diverse anexe (o casă domnească, chilii). Pictura a fost realizată de Ioan Zugravul și fratele lui, Sofronie, intre 1595-1596 și este cea mai bine păstrată de pe toate mănăstirile din Bucovina (inclusiv partea nordică).

        În 1831 chiliile sunt distruse de un mare incendiu. Au fost restaurate în 1860. Ultima restaurare s-a petrecut între 1954-1970.

             Hramul bisericii este Învierea Domnului.

Manastirea Sucevita

        Structura bisericii este una clasică, zicem, cu pridvor (doua intrări: dinspre sud și dinspre nord și 3 ferestre la vest), pronaos, camera mormintelor (cu acces spre tainiță, unde erau ascunse comorile în timpul războaielor), naos (unde avem și tabloul votiv; pe dreapta după ce intram, întreaga familie a lui Ieremia Movila, iar pe stânga mitropolitul Gheorghe Movilă) și altar. În interiorul bisericii întâlnim în gropniță mormintele lui Ieremia și Simion Movilă, iar în pronaos se afla alți membri ai familiei.

        Pictura exterioară are verdele ca nuanță dominantă (în timp ce la Moldovița este roșu/brun, iar la Voroneț este albastru). Se remarcă aici, pe absidele naosului și altarului, marea rugăciune a sfinților, pe 7 registre: serafimii și heruvimii, îngerii (pictați ca ființe cu chip uman), profeții (cei care au dat mărturie despre Hristos), apostolii, episcopii (inclusiv patriarhi), sfinții mucenici și sfinții cuvioși.

Manastirea Sucevita - rugaciunea ingerilor

        O altă scenă reprezentată aici și care este specifică Mănăstirii Sucevița, este scara lui Ioan Scararul (scara raiului, scara urcușului dumnezeiesc). Ea prezintă urcușul către Dumnezeu, reprezentată prin 30 de trepte (30 de ani ai lui IIsus pe pamanat). Scara, înclinată la 45 de grade, se sprijină pe pământ (în dreapta jos), iar la celalalt capăt (stânga sus) este cerul unde IIsus îi așteaptă pe cei ce au parcurs întreg drumul. Urcușul nu este unul ușor, este presărat cu multe tentații (diavolii ce trag de cei prezenți pe scară). Pe partea dreaptă, se află îngeri așezați pe 6 rânduri paralele cu scara. Se remarcă și diferența între zona îngerilor (bine organizată, iar îngerii sunt aliniați) și zona iadului marcată prin dezordine, haos. Inclusiv culorile folosite sunt diferite.

Manastirea Sucevita - Scara lui Ioan Scararul

        La Sucevița nu mai apare asediul Constantinopolului, scena fiind înlocuită de “Rugul Aprins” și “Moise primind tablele pe muntele Sinai”. Biserica este pictată în întregime, excepție făcând latura vestică, pe exterior. Acesta nu a avut niciodată pictură. În interior, avem în pronaos 412 cadre, din care 366 reprezintă calendarul bisericesc ortodox. Deși apare și în alte mănăstiri bucovinene (de exemplu Voroneț), aici spațiul a permis reprezentarea lui într-o singura cameră. Celelalte scene prezintă viețile a doi sfinți: Sf Ierarh Nicolae și Sf Mare Mucenic Gheorghe.

        Muzeul mănăstirii deține câteva piese foarte valoroase: broderii din sec XV, realizate cu fir de aur, argint, matase și perle. Dintre acestea, amintim acoperământul de mormânt al lui Ieremia Movilă și cel al lui Simion Movilă.
Un alt exponat de mare valoare este un tetraevangheliar comandat de Ieremia Movilă, scris pe pergament, cu 314 file. Noutatea o reprezintă inserarea a 346 de miniaturi (icoane) în text.

Taxa vizitare: 5 lei
Taxa foto: 10 lei

https://manastirea-sucevita.ro/

By florin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *