Pentru că iubesc iarna și nu ajunsesem niciodată iarna la Bâlea Lac, am decis să fac o excursie de o zi pentru a mă bucura de un loc unic în România și chiar din Europa de Est. Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac este o tradiție deja, fiind construit în fiecare iarnă, încă din sezonul 2005-2006, iar din 2009 este realizată și o biserică din gheață. Drumul urmat de mine de la București a fost spre Pitești, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Cărțișoara, Bâlea Cascadă. De aici Transfăgărășanul este închis și prin urmare am luat telecabina. Prețul biletului este 60 de lei (urcare+coborâre), copiii până la 12 ani având reducere 50%. Programul de funcționare pe perioada iernii (noiembrie-martie) este 9:00-17:00, dar depinde foarte mult de condițiile meteo.
Odată ajunși sus am încercat să descoperim locația lacului, întrucât pe timpul iernii totul este alb, nins.
Din el se decupează blocuri de gheață ce apoi sunt așezate în cadrul construcțiilor. Am putut vedea chiar “zidari” la lucru, realizând tencuirea pe exterior a hotelului cu un amestec de zăpadă și apă. În cadrul complexului avem un hotel cu 12 camere, bar și restaurant, o biserică și un ansamblu de trei igluuri cu uși de lemn (pentru intimitate) și o sufragerie comună; asta pentru că în hotel camerele nu au uși, ci doar draperii 🙂 .
În fiecare an, hotelul are o tematică; cea de anul acesta este “Cinema on Ice”. Sunt realizate 12 camere duble matrimoniale, fiecare dintre ele cu o temă, interiorul fiind decorat cu figurine specifice. Astfel, avem camere dedicate lui Mihai Viteazul, Darth Vader(Star Wars), Dracula
King Kong, Toate pânzele sus, Titanic
Patimile lui Iisus, Marylin Monroe, Rocky III
Harry Potter
Gladiatorul, Interstellar sau Hobbit
Hotelul este deschis vizitatorilor (prețul biletului este 15 lei) între 09:00 și 17:00, pentru că la 17:00 se face check-în pentru cei cazați (check-out este la 8:00). De remarcat că la check-în se semnează o declarație pe proprie răspundere, întrucât temperaturile în interior sunt intre -2 și +2 grade Celsius. Pentru confortul oaspeților, pe fiecare pat se află o saltea moale, acoperită cu lenjerie, paturi și blănuri pufoase de animale. Iar la culcare, se oferă și saci de dormit. O noapte de cazare costa aici 450 de lei într-una din camerele hotelului. După cum spuneam, lângă hotel mai este construit un ansamblu de 3 igluuri unite de un living cu șemineu, o masă și fotolii. Puteți alege igluul cu Strumfi, Ice Age sau Mica Sirenă. Cazarea aici costă 660 de lei/noapte.
Biserica de Gheață, unică în România, este dedicată tuturor credincioșilor și este realizată după sfințirea de către câțiva preoți a apei/gheții lacului. Biserica a fost sfințită de preoți aparținând Bisericii Ortodoxe, Bisericii Evanghelice, Greco-Catolice şi Romano-Catolice. Pentru doritori, aici se oficiază inclusiv slujbe de cununie. În interior, în partea dreaptă cum intram, se află sculptată în zăpadă Cina cea de Taină. În partea opusă, se află altarul. Pentru enoriași sunt construite bănci din blocuri de gheață.
Mai multe informații se pot afla de pe site-ul oficial Hotel of Ice. Însă niciun site nu vă putea înlocui realitatea. De aceea, vă sfătuiesc să mergeți macar să vizitați, dacă nu chiar să înnoptați acolo.