Cluj_Catedrala_Catolica_2

        Al doilea oraș ca număr de locuitori din Romania, Cluj-Napoca este și al doilea oraș ca importanță economică. Prima atestare documentară este din perioada ce a urmat cuceririi Daciei de către romani. Un simplu vicus (o așezare lângă un castru roman) cu numele Napoca, devine civitas (oraș) în timpul lui Hadrian, iar mai apoi, colonie în timpul lui Marcus Aurelius. În 1213 apare Castrum Clus, oraș ce este distrus în timpul invaziei mongole din 1241.

        În a doua jumătate a sec. al XIII-lea, mari grupuri de coloniști sași se mută, datorită privilegiilor primite, în cetatea Clujului, în timpul regelui Ștefan al V-lea al Ungariei. Drepturile clujenilor sunt extinse de Sigismung de Luxemburg, astfel , după 1405, încep lucrările pentru întărirea cetății prin ridicarea de ziduri și metereze înconjurate de șanțuri.

        Numele orașului a fost întâi Napoca. Apoi, în sec al XIII-lea, aflăm de Clus (în latină înseamnă cetatea orașului medieval din zonă). În germană, avem echivalentul Klause, de unde și numele Klausenburg. Denumirea mai poate proveni de la Kloster (în germană înseamnă mănăstireîntrucât, la venirea sașilor, în zonă exista o mănăstire.

        După Marea Unire de la 1918, s-a împământenit numele de Cluj, iar în 1974, printr-un decret de stat, Nicolae Ceaușescu îi schimba numele în Cluj-Napoca, “ca mărturie a vechimii și continuității poporului român pe aceste meleaguri”.

        Capitala Europeană a Tineretului în 2005, gazdă a celui mai mare festival de muzică din România, UNTOLD, Cluj-Napoca este un centru cultural și studențesc important.

        Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este cea mai mare din țară. Vorbind despre cultură, în centrul orașului găsim Teatrul Național Lucian Blaga, clădire ce găzduiește și Opera Națională din Cluj-Napoca, aceasta fiind prima Opera Națională din Romania.

Cluj-Napoca

        Față în față cu Teatrul Național descoperim Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, situată în Piața Avram Iancu și care a fost construită în perioada interbelică, fiind finalizată în 1930 și sfințită în 1933. Acum este a patra cea mai înaltă catedrală din România, după, evident, Catedrala Mântuirii Neamului din București, Catedrala Ortodoxă din Timișoara și cea Evanghelică din Sibiu.

Cluj-Napoca     Cluj-Napoca

        În Piața Avram Iancu descoperim un monument foarte înalt; unii zic prea înalt, însă este și controversat. Este ideea fostului primar Gheorghe Funar care și-a dorit o statuie a revoluționarului roman mai înaltă decât cea a lui Matei Corvin. Observam poziția mâinii lui Avram Iancu. El pare că le spune românilor: “stați aici liniștiți, Clujul este al vostru!”

Cluj-Napoca

La intrarea pe str. Iuliu Maniu, ne atrage atenția o clădire, chiar pe colț, ce a aparținut unui apicultor. Observăm în partea superioară, pe două laturi, doi stupi.

Cluj-Napoca

        Continuând plimbarea pe această stradă, până la Biserica RomanoCatolică Sf. Mihail, surprindem clădiri identice atât pe stânga, cât și pe dreapta. Este vorba de Clădirile în Oglindă, un proiect prin care au fost realizate, pe o parte și pe cealaltă, clădiri în aceeași formă și în același stil.

Cluj-Napoca

        Și ajungem în Piața Unirii, dominată de Biserica RomanoCatolică Sf. Mihail. Clădire gotică, impozantă, este simbolul Clujului. Construcția a fost realizată în două faze, în sec XIV și sec XV, ultimul turn însă, a fost adăugat în 1860 (turnul cu ceas). Aici a fost botezat Matei Corvin, unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei, fiu al lui Iancu de Hunedoara.

 

Cluj-Napoca

        Matei Corvin a domnit 32 de ani, începând de la vârsta de 14 ani, domnia sa fiind una dintre cele mai strălucite din istoria Ungariei. În timpul lui, Ungaria a avut cea mai mare întindere, a dus numeroase campanii împotriva otomanilor pe care le-a si câștigat. Renumită era armata pe care o conducea, numita Armata Neagră. El a promovat influențele culturale italiene în Ungaria, a stabilit un sistem de sănătate publică și educație și un nou sistem juridic. El mai este renumit și pentru a ordonat întemnițarea lui Vlad Țepeș, dar tot el este cel care l-a ajutat pe acesta din urmă recucerească tronul de la Laiotă Basarab. Conform legendei, nobilii au pus în aplicare planul reginei Beatrice, soția lui Matei Corvin, astfel , medicii care îl tratau de reumatism l-au otrăvit cu plumb, sfârșitul venind lent și sigur.

 

Cluj-Napoca

       Casa în care s-a născut Matei Corvin este un alt punct de atracție în centrul Clujului, palatul reprezentând trecerea de la stilul gotic la renascentist. Această casă atrage atenția cu arhitectura un pic ciudată. Practic doar partea centrală reprezintă casa originală în care s-a născut Matei Corvin. Proprietarul acestei case a fost, ulterior, scutit de taxe. Iar vecinii au profitat de acest lucru și și-au unit casele, astfel încât poată beneficia de același privilegiu.

     Cluj-Napoca

        Continuăm plimbarea și întâlnim Biserica Franciscană … una de care se leagă o superstiție: cei ce intră pentru prima oară în această biserică își pun o dorință și se va îndeplini.

        Pentru o panoramă deosebită asupra orașului, urcăm în Parcul Cetățuia, pe unul dintre cele mai înalte puncte ale Clujului, trecând pe lângă statuia lui Mihai Viteazul aflată în fața cinematografului Florin Piersic.

Cinema Florin Piersic Cluj Napoca

Dealul Cetatuia Cluj Napoca

Statuia lui Mihai Viteazul Cluj Napoca              Cluj Napoca

Cluj_Panorama

Ne întoarcem apoi spre centru, trecând peste Someșul Mic, pe Podul Elisabeta, un pod plin de legăminte (multe lacăte inscripționate stau drept jurăminte de dragoste pentru cupluri).

Cluj_Podul_Elisabeta

        Clădirea Primăriei este și ea un simbol pentru oraș, fiind plină de steaguri tricolore (albastru, galben și roșu) 🙂

Cluj_Primarie

        Nu în ultimul rând, trebuie menționată statuia lui Baba Novac, situată lângă Bastionul Croitorilor.

Cluj_Baba_Novac        Cluj_Ursus

        Aici, încă se mai poate descifra inscripția originală ce a fost ștearsă și rescrisă de mai multe ori. Era scris “Baba Novac, Căpitan al lui Mihai Viteazul ucis în chinuri groaznice de către unguri în data 5 februarie 1601″.

        Alte obiective ce pot fi vizitate sunt Gradina Botanică (poate cea mai impresionantă din România), Cazinoul din Parcul Central, Cluj Arena și restaurantul aflat pe locul fostei fabrici de bere Ursus.

 

https://cluj.com/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Cluj-Napoca

By florin

Leave a Reply